Definicja błonnika w oparciu o zaproponowaną przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i Kodeks Żywnościowy brzmi następująco: błonnik inaczej włókno pokarmowe to węglowodany o stopniu polimeryzacji większym niż trzy, nie ulegające trawieniu i wchłanianiu w jelicie cienkim człowieka. Ostatnia część zdania będzie kluczowa w zrozumieniu istoty znaczenia błonnika w codziennej diecie.
Przeciwutleniacze, antyoksydanty, zmiatacze wolnych rodników... te określenia gdzieś już słyszała zapewne większość z Nas. O co tak naprawdę chodzi? Dlaczego są tak ważne i dlaczego ich brak przyczynia się do pogorszenia naszego zdrowia? Gdzie znajdziemy antyoksydanty i które produkty zawierają ich najwięcej? Jakie są ich rodzaje i od czego zależą ich właściwości? Aby odpowiedzieć na te wszystkie pytania, trzeba wyjaśnić czym w ogóle są wolne rodniki tlenowe i stres oksydacyjny.
Wciąż rosnąca ilość osób zapadających na choroby zapalne, nowotworowe, autoimmunologiczne, sercowo-naczyniowe i neurodenegerenacyjne skłania naukowców do poszukiwania coraz to nowszych substancji, które będą działać ochronnie na organizm człowieka. Takimi substancjami są polifenole i flawonoidy, czyli przeciwutleniacze – inaczej antyoksydanty (...).Głównym źródłem przeciwutleniaczy są produkty pochodzenia roślinnego (głównie owoce i w mniejszym stopniu warzywa). Powinny one znajdywać się w każdym posiłku, działając profilaktycznie w chorobach cywilizacyjnych.
Pierwsze ciepłe dni przypominają o nadchodzących wakacjach.(...) Jest to moment, kiedy wiele osób postanawia wrócić do formy, zgubić kilka kilogramów oraz “oczyścić się” jako wstęp do kolejnych zmian w stylu życia prowadzących do poprawy naszego wyglądu, ale także i samopoczucia. W tym miejscu pojawia się magiczne słowo ''detoks''.(...) Dłuższe okresy, w których spożywamy zbyt małą liczbę kalorii oraz substancji odżywczych jest dla organizmu człowieka po prostu niekorzystna, a wręcz niebezpieczna. Dlaczego, dowiecie się w dalszej części tego artykułu.
Okres jesienno-zimowy oraz wczesnowiosenny to czas, w którym jesteśmy narażeni na różnego rodzaje drobnoustroje chorobotwórcze(...). W dobie pandemii temat odporności znów wszedł na tapet i stał się przedmiotem wielu badań oraz opracowań naukowych (...). Istnieje wiele sposobów na złagodzenie objawów takich jak kaszel, katar, ból gardła czy gorączka, a większość z nich jest zalecanych również przez lekarzy, jeśli jesteście ciekawi, to zapraszamy do lektury.
Witamina C w dawce 1000 mg jest najpopularniejszą dawką, po którą sięgają Polacy w trakcie przeziębienia i różnego rodzaju infekcji. Okazuje się jednak, że przyjmowanie dawek wyższych niż 100 mg jednorazowo nie ma uzasadnienia naukowego (...). W tym artykule rozprawiamy się się z najpopularniejszymi mitami na temat Witaminy C, jeśli jesteście ciekawi, to zapraszamy do zapoznania się.
Pseudoowoce Rosa Rugosa są znane przede wszystkim z wysokiej zawartości witaminy C (...) dzięki czemu owoce róży mają bardzo wysoki potencjał antyoksydacyjny. Jest to zdecydowanie ich największa zaleta, jednak nie jedyna. W owocach Rosa Rugosa znajduje się wiele innych substancji prozdrowotnych, głównie związków polifenolowych (...) o działaniu przeciwutleniajacym ale również przeciwcukrzycowym, przeciwzapalnym, przeciwwirusowym i przeciwbakteryjnym.
Curcuma longa L. zwana kurkumą lub szafranem indyjskim, jest kłączem rośliny z rodziny imbirowatych o nazwie ostryż długi (...).Oprócz walorów smakowych i zapachowych, kurkuma ma także działanie prozdrowotne (...).W ostatnich latach pojawiło się dużo badań oraz prac naukowych na temat zastosowania kurkumy w medycynie. Najbardziej bioaktywne substancje występujące w kurkumie to kurkuminoidy stanowiące od 3 do 5% kurkumy. To właśnie kurkuminoidom przypisuje się właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i antyoksydacyjne (...).
Większości z nas stres kojarzy się z czynnikami zewnętrznymi, najczęściej sytuacjami bądź wydarzeniami z życia, które sprawiają, że czujemy niepokój, tracimy poczucie bezpieczeństwa lub wręcz odwrotnie, wywołują w nas uczucie ekscytacji. (...) Stres sam w sobie nie jest zły. Często jest motywatorem, wyzwala ukryty potencjał. Nie możemy go całkowicie wyeliminować z codziennego życia.
Kolagen stanowi ok 25-30% wszystkich białek w organizmie człowieka co czyni go jednym z najważniejszych białek. [...] zadbanie o dostarczenie organizmowi wysokich dawek witaminy C, która bezpośrednio uczestniczy w syntezie włókien kolagenowych. Kwas askorbinowy promuje syntezę kolagenu oraz jest niezbędnym składnikiem w stabilizacji tego białka.
Owoce dzikiej róży zawierają kilkukrotnie więcej kwasu askorbinowego (witaminy C) niż czarna porzeczka czy owoce cytrusowe. Z tego względu są najlepszym źródłem naturalnej witaminy C w Polsce. [...] Syntetyczna witamina C, wchłania się tylko w 30-40%. W środowisku naturalnym witamina C występuje w obecności bioflawonoidów, dzięki czemu wydajność wchłaniania jest dużo wyższa, a jej działanie wzrasta o 50 - 400%.
- zdrowejedzenie (1)
- błonnik (1)
- antyoksydanty (1)
- wolne rodniki (1)
- liofilizacja (1)
- detoks (2)
- zdrowie (4)
- natura (3)
- przeziębienie (1)
- mity (2)
- fakty (2)
- witamina c (3)