Najczęściej zadawane pytania

Często dostajemy od Was różne pytania, poniżej zebraliśmy je wszystkie razem wraz z odpowiedziami. 

Jeżeli nie znalazłeś/znalazłaś tutaj odpowiedzi na nurtujące Cię pytania, proszę skontaktuj się z nami przez Facebook , mailowo esklep@polskaroza.pl lub telefonicznie 22 720 53 21. 

 

Czym różni się syrop od soku?

Sok a syrop to dwa różne pojęcia, chociaż potocznie i soki i syropy nazywamy „sokiem”. Sok z definicji to produkt wytłoczony z owoców, bez żadnych dodatków, czyli bez dodatku cukru, barwników itp. Za to syrop to już produkt słodzony – w przypadku naszych produktów syropy to sok + cukier lub miód. Często syrop malinowy określany jest ‘sokiem malinowym’, ponieważ robiąc ‘sok malinowy’ w domu, maliny zasypujemy cukrem. W nomenklaturze produkcyjnej, jeżeli do soku lub owoców dodajemy cukier- powstaje syrop.

 

Ile witaminy C jest w soku z róży po pasteryzacji ?

Zawartość witaminy C podana w tabeli wartości odżywczych to zawartość w finalnym produkcie – czyli po pasteryzacji i ostudzeniu produktu. W soku z róży jest 450 mg naturalnej witaminy C w 100 ml. Jest to wartość, która rzeczywiście jest w produkcie, który Państwo kupujecie. Każda partia soku jest badana na zawartość witaminy C.

 

Ile soku z róży mogę podać dziecku?

Sok z róży to produkt w 100% naturalny. Jedynym jego składnikiem są owoce róży, które pozyskujemy z własnej ekologicznej plantacji lub od zaprzyjaźnionych, polskich plantatorów. Owoce są tłoczone na sok, sok następnie jest pasteryzowany – i to koniec procesu. W związku z tym produkt jest w pełni bezpieczny dla dzieci i dorosłych (chyba że ktoś jest uczulony na owoce róży – co raczej się nie zdarza). Małym dzieciom najlepiej zacząć podawać sok od małej łyżeczki do herbaty rano i wieczorem i stopniowo zwiększać do np. dwóch dużych łyżek. Większym dzieciom proponujemy podawać od dużej łyżki rano i wieczorem i powoli zwiększać dawkę do 50 ml dwa razy dziennie (rano i wieczorem).

 

Co to jest sok zagęszczony a sok NFC?

Sok NFC (not from concentrate) to sok nie z koncentratu, czyli tłoczony bezpośrednio ze świeżych owoców. Sok zagęszczony to sok tłoczony z owoców, a następnie poddany obróbce termicznej mającej na celu zmniejszenie jego objętość (odparowanie wody przez co sok się skoncentruje/zagęści). Wiąże się to z poddaniem soku dłuższemu wpływowi wysokiej temperatury. Proces zagęszczania soku wiąże się także z utratą części aromatów, które są następnie dodawane do soku podczas jego odtwarzania z koncentratu.

 

Dlaczego używamy białego cukru w syropach zamiast zamienników cukru?

Produkowane przez nas syropy mają bardzo prosty skład - jest tam sok + cukier + kwasek cytrynowy (nie we wszystkich). Jeżeli ktoś unika cukru, proponujemy naszą nowość BIO syropy z miodem (nie dodajemy tam cukru, a miód) lub soki 100%, w których nie ma dodatku cukru ani żadnych substancji słodzących.

 

 

Co ma wpływ na cenę produktów?

Na cenę produktów ma wpływ przed wszystkim jakość surowców użytych do produkcji soku lub syropu – czyli z ceny owoców. Owoc jest jedynym składnikiem soków, więc jego cena wpływa bezpośrednie na koszt soku. Do syropów nie dodajemy żadnych aromatów, barwników ani polepszaczy – za smak, zapach i kolor odpowiada sok owocowy – jego zawartość jest bardzo wysoka, stąd też wynika cena produktu. Chemiczne aromaty, barwniki itp. są znacznie tańsze niż sok 100% tłoczony bezpośrednio z owoców. Wszystkie owoce, z których korzystamy a które są dostępne w Polsce, kupujemy w Polsce.

 

Czym różni się produkt ekologiczny (BIO) od produktu nie ekologicznego i dlaczego jest różnica w cenie produktu? Co to znaczy produkt BIO/EKO, czy jak kupię konwencjonalny to jest gorszy?

Produkt ekologiczny to produkt z certyfikatem eko – nadawanym przez jednostkę certyfikującą po kontrolach przeprowadzonych w zakładzie. Oznacza to, że produkt został wyprodukowany z owoców także certyfikowanych – czyli od rolników, którzy także podlegają kontroli ekologicznej. Zapewnia to w 100% naturalną uprawę, bez chemicznych nawozów i środków ochrony roślin. Czy produkty konwencjonalne są gorsze? W Polskiej Róży – nie. Są one produkowane z owoców z naszej plantacji lub od znajomych rolników, z którymi współpracujemy od lat. Owoce badamy na pozostałość ochrony środków roślin (pestycydy) i nie używamy takich, w których bardzo niskie normy pozostałości są przekroczone.

 

Skąd pochodzą surowce do produktów? Gdzie kupujemy owoce?

Owoce róży mamy z własnej ekologicznej plantacji, która znajduje się w Kotlinie Kłodzkiej, lub od zaprzyjaźnionych plantatorów z Polski. Resztę owoców kupujemy od polskich rolników i plantatorów, z którymi współpracujemy od lat. Wszystkie owoce, które są dostępne w Polsce – kupujemy w Polsce. Stąd też znak „Produkt Polski” na większości naszych produktów. Uważamy, że w Polsce mamy tak wspaniałe i wartościowe owoce, że należy głównie z nich produkować, dodatkowo wspierając polskie rolnictwo. Zakup owoców w Polsce, lokalnie, wiąże się także z krótszym transportem, dzięki czemu zmniejszamy emisję CO2 do atmosfery, a owoce nie muszą być poddawane żadnym zabiegom „wydłużającym ich żywotność”.

 

 

W jakich sklepach można nas spotkać?

Produkty Polskiej Róży są dostępne głównie w sklepach zielarskich, specjalistycznych, ekologicznych i ze zdrową żywnością, a także aptekach. Mniejszy asortyment jest również dostępny w delikatesach i wybranych sklepach spożywczych. Z całą ofertą można zapoznać się w internetowym sklepie firmowym www.polskarozasklep.pl

 

Czy produkty są badane?

Wszystkie produkty są badane – przeprowadzane są badania mikrobiologiczne owoców i produktów, badania wartości odżywczej (czyli to co znajduje się w tabelce wartości odżywczych). W produktach w których podajemy zawartość witaminy C, badamy ją w każdej produkowanej partii.

 

Jak przechowywać dany produkt? Jak długo? Czy trzeba go trzymać w lodówce?

Soki bez dodatku cukrów po otwarciu należy przechowywać w lodówce, przez maksymalnie 10 dni. Soki są pasteryzowane, nie są dodawane tam żadne konserwanty i w związku z tym po otwarciu po upływie 10 dni zaczynają się tam pojawiać procesy fermentacyjne. Bardzo ważne jest trzymanie soków po otwarciu w lodówce. Jeżeli po otwarciu stoją w cieple, procesy fermentacyjne mogą się pojawić nawet następnego dnia po otwarciu. Oznacza to, że w soku jest dużo substancji odżywczych, sok jest naturalny, przez co jest też dobry dla naszego organizmu.

Syropy – po otwarciu również należy przechowywać w lodówce. W zależności od rodzaju syropów można je przechowywać przez 14, 21 lub 30 dni. Informacja ta podana jest na etykiecie każdego z produktów. 

Soków w kartonach 3litrowych po otwarciu nie trzeba chować do lodówki (ponieważ są pakowane aseptycznie, a także woreczki mają kranik przez który nie dostaje się powietrze do soku). Mogą one stać w temperaturze pokojowej (jednak lepiej żeby nie były wystawione na bezpośrednie działanie promieni słonecznych). Sok należy wypić w ciągu 21 dni.

 

Jaka jest temperatura pasteryzacji?

Dokładnej temperatury pasteryzacji soku z róży nie podajemy – jest to nasz unikalny proces technologiczny, który dopracowujemy od 1979 roku. Możemy zapewnić że jest ona na tyle niska, aby zachować jak najwięcej witaminy C, a na tyle wysoka – żeby zapewnić bezpieczeństwo mikrobiologiczne produktu.

Pytanie to często pojawia się w kontekście witaminy C, więc spieszymy z odpowiedzią – zawartość witaminy C podana na opakowaniu, 450 mg w 100 ml, to zawartość w gotowym produkcie – już po pasteryzacji. 450 mg witaminy C jest w 100 ml soku, który Państwo pijecie.

 

Dlaczego w sokach jest cukier?

W kontekście soków 100% często dostajemy pytanie o zawartość cukru w soku. Do soków z definicji nie dodaje się żadnych cukrów ani substancji słodzących. Cukier pokazany w tabeli wartości odżywczych to cukier, który naturalnie występuje w tłoczonych owocach. Jest go tyle, ile w danym owocu.

 

Czy można kupić sok z róży niepasteryzowany, dlaczego pasteryzujemy?

Nie sprzedajemy soku z róży niepasteryzowanego, ponieważ musiałby być wypity w ciągu 1-2 dni od momentu wytłoczenia. Soki które tłoczymy są w pełni naturalne, tłoczone ze świeżych owoców i w związku z tym muszą być pasteryzowane. Inaczej zaczynają fermentować po paru dniach i nie byłyby zdatne do picia. Pasteryzacja zapewnia bezpieczeństwo mikrobiologiczne produktu i to, że może on  stać nieotwierany na półce przez rok. W kontekście zawartości witaminy C w pasteryzowanym soku zapraszam do pytania powyżej.

 

Jaka jest zawartość witaminy C w róży, a jaka w rokitniku?

Zawartość witaminy C różni się w zależności od gatunku owoców, miejsca ich uprawy, nasłonecznienia, czasu transportu itp. Jest to bardzo zmienna wartość. Owoce róży odmiany Rosa rugosa zawierają około 850 mg witaminy C w 100 g owoców. Zawartość witaminy C w rokitniku waha się średnio od 200 do 600 mg witaminy C w 100 g owoców.

W każdej partii soku z róży i rokitnika badamy zawartość witaminy C w finalnym produkcie – czyli w butelce soku, już po pasteryzacji. Deklarowana przez nas zawartość witaminy C w soku z róży to aż 450 mg w 100 ml, natomiast w soku z rokitnika – 180 mg w 100 ml.

 

Który produkt najlepszy na odporność?

Sok z owoców róży, ze względu na bardzo wysoką zawartość naturalnej witaminy C (450 mg w 100 ml soku po pasteryzacji) jest najlepszym produktem na odporność – jedną z funkcji witaminy C w organizmie jest wspomaganie działania układu odpornościowego. Produktami polecanymi na odporność i przy przeziębieniach są także produkty z malin (sok lub syrop malinowy) oraz z czarnego bzu (sok lub syrop).

Zachęcamy do poczytania w internecie lub książkach zielarskich o właściwościach prozdrowotnych każdego z owoców – jest ich bardzo wiele. Podczas tłoczenia soków, poddajemy owoce jak najmniejszej możliwej obróbce, tak więc wiele minerałów i substancji odżywczych, odpowiedzialnych za te właściwości, pozostaje w wytłoczonym soku.

 

Czym się różni sok z róży w różnych opakowaniach (Witamina C 250 ml, sok z róży 500 ml i Box 3 litrowy)?

Sok z róży występuje w trzech opakowaniach: butelkach szklanych o pojemności 250 i 500 ml oraz w kartonie o pojemności 3 litry. To ten sam sok, pakowany w różne opakowania – w zależności od Państwa potrzeb. Soki w butelkach szklanych należy wypić w ciągu 10 dni po otwarciu, przechowywać w lodówce. Karton może stać w temperaturze pokojowej (jednak zalecamy by chronić go przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych), po otwarciu należy go wypić w ciągu 21 dni.

 

Ile soku dziennie pić?

Soki spożywane profilaktycznie mogą zwiększyć odporność, zapobiec przeziębieniom i polepszyć samopoczucie. Profilaktycznie proponujemy pić sok z róży dwa razy dziennie (rano i wieczorem) po 50 ml, inne soki raz dziennie po 50 ml. Jednak w przypadku przeziębienia, proponujemy pić sok z róży częściej w porcjach 50 ml.

 

Dlaczego sok z róży jest raz słodki, raz kwaśny? Dlaczego ma różny kolor? Dlaczego soki różnią się smakiem w zależności od partii?

Soki są tłoczone bezpośrednio z owoców. Nie dodajemy aromatów ani barwników, nie odtwarzamy soku z koncentratu – więc sok jest taki, jakie były owoce. Ma tutaj duży wpływ sezonowość – w zależności od pogody i temperatury, nasłonecznienia, owoce raz są słodsze, raz bardziej kwaśne, bardziej lub mniej intensywne w smaku. Największą zmianę w smaku czuć jesienią – w momencie gdy jest świeżo tłoczony sok z owoców z nowego sezonu.

 

Dlaczego do niektórych syropów dodawany jest kwasek cytrynowy?

Do niektórych syropów dodajemy kwasek cytrynowy, aby zapewnić odpowiednią kwasowość produktu – ma to znaczenia dla bezpieczeństwa mikrobiologicznego produktu. Kwasek odpowiada także za kolor syropu i smak. W niektórych produktach ze względu na wysoką kwasowość owoców, nie jest on konieczny.

 

W konfiturze z płatków róży jest 19% płatków – czemu nie np. 60%?

Receptura konfitury z płatków róży była opracowywana przez wiele lat, tak by dojść do pysznego smaku i odpowiedniej konsystencji. W konfiturze płatki są w całości, w syropie cukrowym. Większa ilość płatków wpłynęłaby niekorzystnie na smak – konfitura stałaby się gorzka i nieprzyjemna w smaku. Dla porównania, w płatkach róży w cukrze jest 30% płatków i jest to produkt, którego nie da się zjeść bezpośrednio – trzeba go z czymś rozcieńczać (dodać do herbaty, kawy, rozcieńczyć z inną marmoladą), ponieważ jest zbyt aromatyczny i intensywny w smaku.

 

Czy można kupić u nas sadzonki róży?

Nie sprzedajemy sadzonek róży. Mamy własną plantację róży, jednak pozyskujemy z niej płatki i owoce róży, nie rozmnażamy krzewów na sadzonki.

 

Czy dodajemy wodę do soków? Czy soki są naturalne?

Soki to produkty w 100% składające się z soku wytłoczonego z danego owocu. Nie dodajemy tam wody ani żadnych innych substancji. Jest to sok powstały poprzez wytłoczenie owoców, nalanie do butelki i zapasteryzowane.

 

Czy mamy konfitury bezcukrowe?

W ofercie posiadamy trzy rodzaje konfitur – z płatków róży, z owoców róży i płatki róży w cukrze. Do wszystkich dodawany jest cukier.

 

Czy sami produkujemy soki?

Tak, soki tłoczymy sami bezpośrednio ze świeżych owoców. Są to soki NFC (czyli nie z koncentratu), nie odtwarzamy ich z koncentratów.

 

Czym słodzimy syropy?

Syropy słodzimy cukrem lub miodem. Są różne rodzaje syropów – w niektórych jest więcej soku i mniej cukru, inne są słodsze. Syropy słodzone miodem to nasza nowość, sok certyfikowane ekologiczne i mają tylko dwa składniki: sok NFC + miód.

 

Z jakiej części pokrzywy jest robiony sok z pokrzywy?

Sok z pokrzywy tłoczony jest z młodych wiosennych łodyg i liści pokrzywy, nie jest tłoczony z korzenia pokrzywy.

 

Czy produkty Polskiej Róży można znaleźć też pod innymi markami?

Wszystkie produkty produkowane przez Polską Różę są oznaczone naszym logo, Polska Róża. Zakład produkcyjny mieści się w Falentach Nowych (k. Raszyna) od ponad 40 lat. Produkty Polskiej Róży nie występują pod innymi markami.

 

Jaka jest różnica pomiędzy żurawiną leśną (błotną) a uprawną (wielkoowocowa) ?

Soki i syropy żurawinowe tłoczymy z żurawiny błotnej, nie wielkoowocowej. Żurawina błotna czyli Vaccinium oxycoccus to nasza „polska” żurawina, ma znacznie mniejsze owoce, bardziej intensywne w smaku niż żurawina wielkoowocowa czyli Vaccinium macrocarpon. Żurawina błotna występuje w stanie dzikim (np. w lasach).

 

W jakim okresie pozyskujemy surowce? Czy wykorzystujemy mrożonki?

Owoce kupujemy w sezonie na dany owoc, czyli od lata aż do jesieni. Robimy wtedy zapasy na cały rok, od razu tłoczymy sok, który później przechowujemy i rozlewamy do butelek.

 

Dlaczego zmieniamy szatę graficzną na produktach?

Ostatnio część produktów przeszła rewitalizację etykiet – mamy nadzieję, że podobają się Państwu nowe etykiety! Co parę lat odświeżamy etykiety, aby spełniały wymogi klientów. Nie ma to wpływu na jakość produktów, w środku cały czas są te same pyszne syropy i soki. Wysoka jakość produktów jest dla nas najważniejsza!

 

Czy można przedawkować witaminę C?

W soku z róży jest w pełni naturalna witamina C, która przechodzi z tłoczonych owoców do soku. Nie dodajemy tam syntetycznej witaminy C! Sok z róży poza witaminą C ma także mnóstwo innych witamin i składników mineralnych, których synergistyczne działanie wpływa pozytywnie na przyswajanie witaminy C przez organizm.

Nadmiar witaminy C jest wydalany z organizmu wraz z moczem. „Przedawkowanie” witaminy C może objawić się nudnościami lub biegunką. Ilość 100 - 200 ml (450-900 mg witaminy C) soku z róży dziennie nie powinna dawać takich objawów, ponieważ zapotrzebowanie organizmu ludzkiego na witaminę C jest bardzo wysokie. Pełni ona ważne funkcje w organizmie, między innymi wspomaga pracę układu odpornościowego oraz produkcję kolagenu.

W przypadku gdy macie Państwo inne choroby, a także problemy z funkcjonowaniem nerek, prosimy o skonsultowanie się z lekarzem prowadzącym, jeżeli chcecie regularnie przyjmować większe ilości witaminy C.

Subskrybuj newsletter
.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl