Naturalna witamina C

Naturalna witamina C przyspiesza proces gojenia ran, wzmacnia naczynia krwionośne. Jest dobrym przeciwutleniaczem, opóźnia procesy starzenia skóry i zwiększa przyswajalność żelaza. Brak witaminy C można powodować krwawienie z dziąseł, wypadanie zębów, siniaki. Do tego zmęczenie fizyczne i psychiczne osłabienie. 

Większość ludzi kojarzy witaminę C głównie z wpływem na naszą odporność. Nic dziwnego, bo gdy tylko kończy się lato, reklamy zaczynają nas bombardować informacją o tabletkach z wit C, dzięki którym rzekomo unikniemy infekcji.

Co może wskazywać na niedobór witaminy C w organizmie?

  • negatywny, depresyjny nastrój,
  • utrata apetytu,
  • obniżona kondycja fizyczna,
  • słabsza odporność na choroby i zakażenia,
  • bezsenność, kłopoty z zasypianiem,
  • bóle w mięśniach i stawach,
  • większa podatność na ból,
  • ogólne osłabienie organizmu.
  • Zapotrzebowanie na naturalną witaminę C rośnie wraz ze stresem i liczbą wypalanych papierosów.

Cytrusy, acerola, tabletki a naturalna witamina C

Jaki produkt najpierw przychodzi nam na myśl, gdy zostajemy zapytani o witaminę C? Są to oczywiście głównie cytrusy. Bardziej wtajemniczeni powiedzą jeszcze: naturalna witamina c acerola. W tym miejscu należy rozprawić się z kilkoma mitami.

Pomarańcze i cytryny zawierają nawet 30-40 razy mniej witaminy C niż np. sok z owoców dzikiej róży! To ona właśnie powinna być traktowana jako nasza broń – naturalna witamina C. Także raz na zawsze warto porzucić myślenie, że cytryna dostarcza tej niezbędnej do życia witaminy w odpowiedniej dawce.

Oprócz cytrusów, coraz częściej poleca się acerolę jako super produkt dostarczający naturalnej witaminy C. Jest to owoc pochodzący z Wysp Karaibskich, spotykany też w Meksyku, Peru, Gujanie, Wenezueli. Owoce te rzeczywiście są bombą naturalnej witaminy C, jednak jedynie podawane w świeżej postaci. Do Polski trafiają przetworzone: suszone, proszkowane, konserwowane, w koncentracie. Przyjmowanie sproszkowanej aceroli może powodować na początku problemu z układem pokarmowym, z racji sporej ilości błonnika już w małej dawce. Świeże owoce do Polski nie trafiają, dlatego powstaje pytanie (jak przy wszystkich importowanych produktach z drugiego końca świata), w jakich warunkach owoce zostały przetworzone, ile naprawdę zawierają w sobie naturalnej witaminy C? Jest ona bardzo wrażliwa na przetwarzanie termiczne i utlenianie.

Wielu producentów oferuje syntetycznie wytworzoną witaminę C, dostępną na półkach aptek i sklepów. Taką najtaniej jest wyprodukować. Trzeba jednak pamiętać, że organizm ludzki dużo gorzej przyswaja sztuczne suplementy. Wchłanianie naturalnej witaminy C jest znacznie efektywniejsze. Przykładowo: wypicie soku z owoców dzikiej róży, dostarcza oprócz witaminy C naturalnej, także witamin z grupy B, witaminę A, E, K, PP, potasu, fosforu, magnezu, związków przeciwzapalnych. Dodatkowo bogactwo bioflawonoidów wspiera przyswajanie witaminy C z owoców. To właśnie bioflawonoidy sprawiają, że np. mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego są zdrowsi niż ludzie z głębi kontynentu. Związki te zawarte są bowiem np. w czerwonym winie, oliwie, cytrusach. A w Polsce w dzikiej róży! W syntetycznych witaminach z apteki, nie dostaniemy takiego bogactwa składników.

Cenowo wychodzi podobnie. Sok z dzikiej róży nie szokuje ceną, za to może zawrócić nam w głowie właściwościami. To czyste zdrowie dla organizmu. Do tego nasze polskie! Nie musimy korzystać z owoców z drugiego krańca świata, tylko dlatego, że panuje na nie moda. Korzystajmy z dobrodziejstw, jakie znali nasi przodkowie.

Naturalna witamina c 1000 mg naturalna

Witamina c lewoskrętna naturalna, witamina c 1000 naturalna: te i im podobne kombinacje zawojowały w ostatnich latach internet. Podkreślanie „lewoskrętności” witaminy C nie ma jednak naukowego uzasadnienia. Najprawdopodobniej wzięło się to od oznaczenia L, które pochodzi od łacińskiego laevus, czyli lewy. Nie jest to jednak powód, dla którego można witaminę C nazywać lewoskrętną, co rzekomo podkreśla jej wartość.

 
 

Owocowa, naturalna witamina C

 Witamina C jest najbardziej znaną i rozpowszechnioną witaminą o wielokierunkowym działaniu.  Jej nazwa – kwas askorbinowy związana jest ściśle ze szkorbutem (scorbutus), ponieważ jej niedobór był przyczyną licznych zachorowań na tę chorobę. Większość gatunków zwierząt, dzięki obecności enzymu - oksydazy L-gulono-γ-laktonowej posiada zdolność do syntezy witaminy C w przeciwieństwie do człowieka, małp, świnek morskich, nietoperzy oraz kilku innych gatunków zwierząt, które ze względu na brak odpowiednich szlaków metabolicznych muszą dostarczać ją wraz z pożywieniem.

Witamina C jest bardzo aktywna biologicznie i bierze udział w wielu reakcjach i przemianach zachodzących w naszym organizmie. Przede wszystkim jest ona najbardziej znanym przeciwutleniaczem (antyoksydantem), dzięki czemu skutecznie chroni przed przyspieszonymi procesami starzenia się organizmu. Powszechnie mówi się, iż ogranicza niekorzystne działanie wolnych rodników. Wolne rodniki to atomy lub cząsteczki, które nieustannie krążą w naszym organizmie. W wyniku działania czynników wewnętrznych, jak i zewnętrznych (stres, palenie papierosów, zanieczyszczenie środowiska) mogą być wytwarzane i gromadzone w nadmiernej ilości. Ze względu na swoją ogromną reaktywność przyczyniają się do niszczenia komórek naszego ciała, zmian w DNA i inicjowania procesów kancerogenezy. Pozytywne działanie antyoksydantów, w tym witaminy C polega na neutralizowaniu działania wolnych rodników, a tym samym hamowaniu przedwczesnego procesu starzenia i ochronie przed chorobami układu krążenia (serca i naczyń krwionośnych), układu nerwowego oraz przewodu pokarmowego. Witamina C „wymiata” wolne rodniki nie tylko zmniejszając ilość uszkodzeń białek, lipidów i DNA, ale również ryzyko powstawania nowotworów. Wykazuje działanie kardioprotekcyjne wskutek ograniczania utleniania tłuszczów oraz chroni przed tworzeniem się mutagennych N-nitrozozowiązków, które mogą zmieniać strukturę materiału genetycznego. Uczestniczy w procesach immunomodulacyjnych, stymulując układ odpornościowy oraz syntezę interferonu, który pobudza organizm do walki z patogenami. Zwiększa aktywność limfocytów, wytwarzających ciała odpornościowe i eliminujących komórki nowotworowe.

Jedną z najważniejszych funkcji witaminy C jest biosynteza kolagenu, który stanowi 25-40% białka w naszym organizmie. Buduje on elementy strukturalne więzadeł, ścięgien, stawów, kości, chrząstki, mięśni, skóry warunkując ich prawidłową strukturę, sprężystość i odporność na rozciąganie. Dostatek witaminy C przyczynia się do tworzenia kolagenu o prawidłowej strukturze oraz odpowiedniej wytrzymałości. Kolagen dobrej jakości zapewnia elastyczność i uszczelnia naczynia krwionośne, odżywia chrząstkę stawową, zapobiega krwawieniu dziąseł oraz warunkuje jędrność skóry twarzy i ciała. Ponadto u osób, które spożywają odpowiednie ilości witaminy C obserwuje się przyspieszenie procesu odnowy tkanek, co zmniejsza ryzyko pojawiania się różnorodnych deformacji np. choroby zwyrodnieniowej stawów.

Witamina C bierze również udział w syntezie adrenaliny i noradrenaliny, odpowiedzialnych za łagodzenie skutków silnego i nagłego stresu. Hormony te wspierają organizm w stresogennych sytuacjach – poprawiają krążenie, napięcie mięśniowe oraz zwiększają dopływ tlenu do mózgu. Przyczynia się również do zmniejszenia stężenia kortyzolu, hormonu wyniszczającego nasz organizm w następstwie przewlekłego i długotrwałego stresu. Wśród pozostałych funkcji biologicznych witaminy C wymienia się zwiększenie przyswajania żelaza i wapnia, regulowanie ciśnienia tętniczego oraz obniżenie stężenie glukozy we krwi na czczo u chorych na cukrzycę.

W jakich produktach znajdziemy naturalną witaminę C?

Naturalna witamina C występuję głównie w produktach pochodzenia roślinnego: owocach, warzywach i ziołach. Jej zawartość jest zmienna i zależy od odmiany, gatunku, pory roku czy sposobu przechowywania. Wśród surowców o największej zawartości witaminy C wymienia się owoce róży, rokitnika, jarzębiny, porzeczki, truskawki, paprykę czerwoną, brokuły, brukselkę, kalarepę, natkę pietruszki oraz ziele pokrzywy. Jednak najwięcej witaminy C w naszej szerokości geograficznej znajdziemy w owocach róży, od 840mg do 3000mg w 100 gramach świeżych owoców w zależności od gatunku, odmiany i terminu zbioru. Jest to średnio 10 razy więcej w porównaniu do owoców czarnej porzeczki (182mg), natki pietruszki (177mg) czy papryki czerwonej (144mg).

Badania wykazują, iż naturalna witamina C, w porównaniu z syntetyczną jest lepiej przyswajalna i charakteryzuje się od 3 do 5 razy większą aktywnością oraz dłużej utrzymuje odpowiednie stężenie w organizmie. Spowodowane jest to obecnością polifenoli, które stabilizują i potęgują działanie nietrwałej i wrażliwej na działanie światła i temperatury witaminy C.

Analizując korzyści jakie niesie włączenie do diety produktów bogatych w witaminę C, warto rozważyć najlepsze jej źródła. Ze względu na małą dostępność owoców róży w postaci nieprzetworzonej najbardziej przystępną formą jest sok z witaminą C, tłoczony bezpośrednio z owoców róży (NFC – not from concentrate) lub liofilizat, które w największym stopniu pozwalają zabezpieczyć ich wysoką wartość żywieniową. W 100g tych produktów znajdziemy odpowiednio 450mg witaminy C w przypadku soku i 1600 mg witaminy C w liofilizacie. Są to produkty polecane dla całej rodziny, szczególnie doceniane w okresie przeziębień i spadku odporności.

 

Bibliografia:

Janda K., Kasprzak M., Wolska J.: Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie, Pom Life Sci, 2015, 61, 4, 419-425.

Kleszczewska E.: Biologiczne znaczenie witaminy C ze szczególnym uwzględnieniem jej znaczenia w metabolizmie skóry [w:] Pol. Merk. Lek., 2007, XXIII, 138, 462-465.

Maćkowiak K., Torliński L.: Współczesne poglądy na rolę witaminy C w fizjologii i patologii człowieka [w:] Nowiny Lekarskie, 2007, 76, 4, 349-356.

Nowak R.: Badania fitochemiczne wybranych gatunków z rodzaju Rosa L. Analiza biologicznie aktywnych składników. Wyd. AM w Lublinie, Lublin 2006.

Rutkowska J., Adamska A., Pielat M. Białek M.: Porównanie składu i właściwości owoców dzikiej Róży (Rosa Rugosa) utrwalanych metodami liofilizacji i suszenia konwencjonalnego. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2012, 4 (83), 32 – 43.

Wawer I. Suplementy dla Ciebie. Wydawnictwo Wektor , Warszawa 2009, 78-79.

 

Poznaj tajemniczy składnik naszych produktów


do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl