Pakiet 4x Róża BOX 3l sok 100%

pakiet_sok_4 (1).jpg
  • promocja
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 5 dni
Cena: 382,08 zł 399,96 zł 382.08
Najniższa cena z 30 dni przed tą promocją: 382,08 zł Jeżeli produkt jest sprzedawany krócej niż 30 dni, wyświetlana jest najniższa cena od momentu, kiedy produkt pojawił się w sprzedaży.
ilość szt.
Zyskujesz 380 pkt [?]

Opis

 

Pakiet 4 szt soku z owoców róży 100%. Opakowanie 3l*

Sok 100%, tłoczony bezpośrednio ze świeżych owoców. Zawiera jedynie naturalnie występujące cukry (bez dodatku cukru), jest pasteryzowany. 

Sok charakteryzuje się pomarańczowym kolorem oraz naturalnym, kwaskowym posmakiem. Osad jest zjawiskiem naturalnym, produkt przed otwarciem należy wstrząsnąć. 

Sok po otwarciu można przetrzymywać w temperaturze pokojowej, należy spożyć w ciągu 21 dni. 

Owoc róży jest znany i stosowany od dawna jako jedno z bogatszych źródeł owocowej witaminy C. Już ludzie pierwotni traktowali owoce róży jako codzienne pożywienie. Obecnie owoców róży nie da się jeść surowych, są rzadko dostępne. Jednak są dostępne w postaci pełnowartościowego soku.

Dlaczego warto pić sok z róży?

Zawiera duże ilości witaminy C, która:

  • pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego
  • wspomaga produkcję naturalnego kolagenu, który spowalnia proces starzenia, ujędrnia skórę oraz zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych
  • likwiduje krwawienie dziąseł
  • wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
  • wspomaga zwalczanie szkodliwych rodników
  • zwiększa przyswajanie żelaza (wspomaga leczenie anemii)
  • przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia
  • wspomaga organizm w trakcie wysiłku umysłowego oraz ćwiczeń fizycznych.

Skład: 100% sok z owoców róży (Rosa rugosa).

Produkt do bezpośredniego spożycia lub rozcieńczenia.

Najlepiej spożyć w ciągu 21 dni po otwarciu kranika, można przechowywać w temperaturze pokojowej.

Objętość netto: 3 litry

Średnia wartość odżywcza w 100 ml soku:  

Wartość energetyczna (energia) 214 kJ/ 51 kcal 
Tłuszcz 0,0 g
 w tym kwasy tłuszczowe nasycone  0,0 g
Węglowodany 10,8 g
w tym: cukry 7,7 g
Białko 0 g
Sól 0 g
 Witamina C 450 mg

 *Pakiet nie podlega dodatkowym rabatom

 

Pytania i odpowiedzi o produkcie:

Ile witaminy C jest w soku z róży po pasteryzacji ?

Zawartość witaminy C podana w tabeli wartości odżywczych to zawartość w finalnym produkcie – czyli po pasteryzacji i ostudzeniu produktu. W soku z róży jest 450 mg naturalnej witaminy C w 100 ml. Jest to wartość, która rzeczywiście jest w produkcie, który Państwo kupujecie. Każda partia soku jest badana na zawartość witaminy C.

Ile soku z róży mogę podać dziecku?

Sok z róży to produkt w 100% naturalny. Jedynym jego składnikiem są owoce róży, które pozyskujemy z własnej ekologicznej plantacji lub od zaprzyjaźnionych, polskich plantatorów. Owoce są tłoczone na sok, sok następnie jest pasteryzowany – i to koniec procesu. W związku z tym produkt jest w pełni bezpieczny dla dzieci i dorosłych (chyba że ktoś jest uczulony na owoce róży – co raczej się nie zdarza). Małym dzieciom najlepiej zacząć podawać sok od małej łyżeczki do herbaty rano i wieczorem i stopniowo zwiększać do np. dwóch dużych łyżek. Większym dzieciom proponujemy podawać od dużej łyżki rano i wieczorem i powoli zwiększać dawkę do 50 ml dwa razy dziennie (rano i wieczorem).

 

Co to jest sok zagęszczony a sok NFC?

Sok NFC (not from concentrate) to sok nie z koncentratu, czyli tłoczony bezpośrednio ze świeżych owoców. Sok zagęszczony to sok tłoczony z owoców, a następnie poddany obróbce termicznej mającej na celu zmniejszenie jego objętość (odparowanie wody przez co sok się skoncentruje/zagęści). Wiąże się to z poddaniem soku dłuższemu wpływowi wysokiej temperatury. Proces zagęszczania soku wiąże się także z utratą części aromatów, które są następnie dodawane do soku podczas jego odtwarzania z koncentratu.

 

Skąd pochodzą surowce do produktów? Gdzie kupujemy owoce?

Owoce róży mamy z własnej ekologicznej plantacji, która znajduje się w Kotlinie Kłodzkiej, lub od zaprzyjaźnionych plantatorów z Polski. Resztę owoców kupujemy od polskich rolników i plantatorów, z którymi współpracujemy od lat. Wszystkie owoce, które są dostępne w Polsce – kupujemy w Polsce. Stąd też znak „Produkt Polski” na większości naszych produktów. Uważamy, że w Polsce mamy tak wspaniałe i wartościowe owoce, że należy głównie z nich produkować, dodatkowo wspierając polskie rolnictwo. Zakup owoców w Polsce, lokalnie, wiąże się także z krótszym transportem, dzięki czemu zmniejszamy emisję CO2 do atmosfery, a owoce nie muszą być poddawane żadnym zabiegom „wydłużającym ich żywotność”.

 

Jak przechowywać dany produkt? Jak długo? Czy trzeba go trzymać w lodówce?

Soki bez dodatku cukrów po otwarciu należy przechowywać w lodówce, przez maksymalnie 10 dni. Soki są pasteryzowane, nie są dodawane tam żadne konserwanty i w związku z tym po otwarciu po upływie 10 dni zaczynają się tam pojawiać procesy fermentacyjne. Bardzo ważne jest trzymanie soków po otwarciu w lodówce. Jeżeli po otwarciu stoją w cieple, procesy fermentacyjne mogą się pojawić nawet następnego dnia po otwarciu. Oznacza to, że w soku jest dużo substancji odżywczych, sok jest naturalny, przez co jest też dobry dla naszego organizmu.

Syropy – po otwarciu również należy przechowywać w lodówce. W zależności od rodzaju syropów można je przechowywać przez 14, 21 lub 30 dni. Informacja ta podana jest na etykiecie każdego z produktów. 

Soków w kartonach 3litrowych po otwarciu nie trzeba chować do lodówki. Mogą one stać w temperaturze pokojowej (jednak lepiej żeby nie były wystawione na bezpośrednie działanie promieni słonecznych). Sok należy wypić w ciągu 21 dni.

 

Jaka jest temperatura pasteryzacji?

Dokładnej temperatury pasteryzacji soku z róży nie podajemy – jest to nasz unikalny proces technologiczny, który dopracowujemy od 1979 roku. Możemy zapewnić że jest ona na tyle niska, aby zachować jak najwięcej witaminy C, a na tyle wysoka – żeby zapewnić bezpieczeństwo mikrobiologiczne produktu.

Pytanie to często pojawia się w kontekście witaminy C, więc spieszymy z odpowiedzią – zawartość witaminy C podana na opakowaniu, 450 mg w 100 ml, to zawartość w gotowym produkcie – już po pasteryzacji. 450 mg witaminy C jest w 100 ml soku, który Państwo pijecie.

 

Czy można kupić sok z róży niepasteryzowany, dlaczego pasteryzujemy?

Nie sprzedajemy soku z róży niepasteryzowanego, ponieważ musiałby być wypity w ciągu 1-2 dni od momentu wytłoczenia. Soki które tłoczymy są w pełni naturalne, tłoczone ze świeżych owoców i w związku z tym muszą być pasteryzowane. Inaczej zaczynają fermentować po paru dniach i nie byłyby zdatne do picia. Pasteryzacja zapewnia bezpieczeństwo mikrobiologiczne produktu i to, że może on  stać nieotwierany na półce przez rok. W kontekście zawartości witaminy C w pasteryzowanym soku zapraszam do pytania powyżej.

 

Jaka jest zawartość witaminy C w róży a rokitniku?

Zawartość witaminy C różni się w zależności od gatunku owoców, miejsca ich uprawy, nasłonecznienia, czasu transportu itp. Jest to bardzo zmienna wartość. Owoce róży odmiany Rosa rugosa zawierają około 850 mg witaminy C w 100 g owoców. Zawartość witaminy C w rokitniku waha się średnio od 200 do 600 mg witaminy C w 100 g owoców.

W każdej partii soku z róży i rokitnika badamy zawartość witaminy C w finalnym produkcie – czyli w butelce soku, już po pasteryzacji. Deklarowana przez nas zawartość witaminy C w soku z róży to aż 450 mg w 100 ml, natomiast w soku z rokitnika – 180 mg w 100 ml.

 

Który produkt najlepszy na odporność?

Sok z owoców róży, ze względu na bardzo wysoką zawartość naturalnej witaminy C (450 mg w 100 ml soku po pasteryzacji) jest najlepszym produktem na odporność – jedną z funkcji witaminy C w organizmie jest wspomaganie działania układu odpornościowego. Produktami polecanymi na odporność i przy przeziębieniach są także produkty z malin (sok lub syrop malinowy) oraz z czarnego bzu (sok lub syrop).

Zachęcamy do poczytania w internecie lub książkach zielarskich o właściwościach prozdrowotnych każdego z owoców – jest ich bardzo wiele. Podczas tłoczenia soków, poddajemy owoce jak najmniejszej możliwej obróbce, tak więc wiele minerałów i substancji odżywczych, odpowiedzialnych za te właściwości, pozostaje w wytłoczonym soku.

 

Czym się różni sok z róży w różnych opakowaniach (Witamina C 250 ml, sok z róży 500 ml i Box 3 litrowy)?

Sok z róży występuje w trzech opakowaniach: butelkach szklanych o pojemności 250 i 500 ml oraz w kartonie o pojemności 3 litry. To ten sam sok, pakowany w różne opakowania – w zależności od Państwa potrzeb. Soki w butelkach szklanych należy wypić w ciągu 10 dni po otwarciu, przechowywać w lodówce. Karton może stać w temperaturze pokojowej (jednak zalecamy by chronić go przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych), po otwarciu należy go wypić w ciągu 21 dni.

 

Ile soku dziennie pić?

Soki spożywane profilaktycznie mogą zwiększyć odporność, zapobiec przeziębieniom i polepszyć samopoczucie. Profilaktycznie proponujemy pić sok z róży dwa razy dziennie (rano i wieczorem) po 50 ml, inne soki raz dziennie po 50 ml. Jednak w przypadku przeziębienia, proponujemy pić sok z róży częściej w porcjach 50 ml.

 

Dlaczego sok z róży jest raz słodki, raz kwaśny? Dlaczego ma różny kolor? Dlaczego soki różnią się smakiem w zależności od partii?

Soki są tłoczone bezpośrednio z owoców. Nie dodajemy aromatów ani barwników, nie odtwarzamy soku z koncentratu – więc sok jest taki, jakie były owoce. Ma tutaj duży wpływ sezonowość – w zależności od pogody i temperatury, nasłonecznienia, owoce raz są słodsze, raz bardziej kwaśne, bardziej lub mniej intensywne w smaku. Największą zmianę w smaku czuć jesienią – w momencie gdy jest świeżo tłoczony sok z owoców z nowego sezonu.

 

Czy dodajemy wodę do soków? Czy soki są naturalne?

Soki to produkty w 100% składające się z soku wytłoczonego z danego owocu. Nie dodajemy tam wody ani żadnych innych substancji. Jest to sok powstały poprzez wytłoczenie owoców, nalanie do butelki i zapasteryzowane.

 

W jakim okresie pozyskujemy surowce? Czy wykorzystujemy mrożonki?

Owoce kupujemy w sezonie na dany owoc, czyli od lata aż do jesieni. Robimy wtedy zapasy na cały rok, od razu tłoczymy sok, który później przechowujemy i rozlewamy do butelek.

 

Czy można przedawkować witaminę C?

W soku z róży jest w pełni naturalna witamina C, która przechodzi z tłoczonych owoców do soku. Nie dodajemy tam syntetycznej witaminy C! Sok z róży poza witaminą C ma także mnóstwo innych witamin i składników mineralnych, których synergistyczne działanie wpływa pozytywnie na przyswajanie witaminy C przez organizm.

Nadmiar witaminy C jest wydalany z organizmu wraz z moczem. „Przedawkowanie” witaminy C może objawić się nudnościami lub biegunką. Ilość 100 - 200 ml (450-900 mg witaminy C) soku z róży dziennie nie powinna dawać takich objawów, ponieważ zapotrzebowanie organizmu ludzkiego na witaminę C jest bardzo wysokie. Pełni ona ważne funkcje w organizmie, między innymi wspomaga pracę układu odpornościowego oraz produkcję kolagenu.

W przypadku gdy macie Państwo inne choroby, a także problemy z funkcjonowaniem nerek, prosimy o skonsultowanie się z lekarzem prowadzącym, jeżeli chcecie regularnie przyjmować większe ilości witaminy C.

Bądź na bieżąco
.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl