Owocowa Witamina C 250 ml - sok z owoców dzikiej róży
Cena: 10,00 zł 10.00
ilość szt.
Zyskujesz 1 pkt [?]
dodaj do przechowalni

Opis

Czysty sok z owoców róży, bogaty w naturalną, owocową witaminę C. Zawiera także beta-karoten , likopen i bioflawonoidy. Wysoka zawartość witaminy C (450 mg witaminy C w 100 ml) przyczynia się do:

 prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i układu nerwowego,
 utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego i funkcji psychologicznych,
 zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia,
 pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu co ma wpływ na właściwe funkcjonowanie naczyń krwionośnych, kości, dziąseł,
 pomaga zachować zdrową skórę,
 ma niebagatelne znaczenie dla prawidłowego przyswajania przez organizm żelaza,
 pomaga również w utrzymaniu właściwego stanu błon śluzowych oraz prawidłowego widzenia.

 Proponowany sposób podania: 2x dziennie po 50 ml soku (rano i wieczorem). 

 Skład: 100% sok z owoców róży (Rosa rugosa).

 Produkt do bezpośredniego spożycia lub rozcieńczenia.

 Objętość netto: 250 ml, butelka szklana z brązowego szkła (zabezpiecza sok przed utratą właściwości odżywczych i      witamin)
 Ilość sztuk w opakowaniu zbiorczym (zgrzewce): 10

 Średnia wartość odżywcza w 100 ml soku:  

Wartość energetyczna (energia)   328 kJ/ 77 kcal 
Tłuszcz 0,0 g
 w tym kwasy tłuszczowe nasycone  0,0 g
Węglowodany 18,02 g
w tym: cukry 17,79 g
Białko 0 g
Sól  0,0055 g
 Witamina C  450 mg

Witamina C, likopen i bioflawonoidy wykazują silne działanie antyutleniające – chronią komórki przed stresem oksydacyjnym – neutralizując szczególnie szkodliwe dla organizmu wolne rodniki tlenowe. Spożywając produkty bogate w te składniki wspomagasz swój układ odpornościowy, spowalniasz procesy starzenia, poprawiasz funkcjonowanie układu krążenia.

Dlaczego sok z owoców dzikiej róży zapobiega wadzie genetycznej ludzkości?

Funkcje witaminy C – substancji tak niezbędnej dla prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych organizmu, są bardzo rozległe i niezwykle ważne.

Jest ona konieczna dla życia wszystkich ssaków, dlatego też wiele z nich w ciągu milionów lat nabyło zdolność wytwarzania tej substancji (przez wątrobę), w odpowiedniej ilości do własnych potrzeb. (Np. kozioł o wadze 40 kg. produkuje jej około 1.300 mg dziennie w spoczynku, a aż 7600 mg w stresie!)

Niestety człowiek, nie uzyskał takiej szansy od natury. Czy ta wada genetyczna to błąd natury? Korzystamy wyłącznie z dość ubogich źródeł witaminy C zawartej w pożywieniu – jej ilość zawarta w codziennych posiłkach wystarcza nam do przeżycia, ale nie daje pełni zdrowia.

W minionych wiekach żywiono się głównie mięsem i zbożem pozbawionymi prawie witaminy C. Powszechne były dolegliwości takie jak obrzęki i krwawienie dziąseł, anemia, duża łamliwość kości, wypadanie zębów i wreszcie szkorbut (gnilec), którego częstym następstwem była śmierć. Przyczyn wymierania ludzi z tego powodu upatrywano w braku jakiejś nieznanej substancji lub w niewyjaśnionym zatruciu.

Burzliwy rozwój nauki w XX wieku pozwolił również przebadać większość gatunków warzyw i owoców. Odnaleziono niezwykle bogactwo witaminy C w owocach róży – 30 razy tyle co np. w cytrusach. Zatem błogosławione dla zdrowia owoce róży i ich przetwory mogą zniwelować naszą skazę genetyczną i zapewnić człowiekowi dowolnie dużą dawkę owocowej witaminy C, świetnie przyswajalnej w godnym towarzystwie owocowych bioflawonoidów.

Niestety, do tej pory nie korzystamy z tego i dziś jeszcze miliony ludzi na świecie cierpią z powodu niedostatku witaminy C, miliony mają krwawiące dziąsła, małą odporność na stresy, na przeziębienia, itd.

Codzienna dawka zdrowia!

Znaczenie witaminy C dla funkcjonowania organizmu dorosłoego człowieka, jak i dziecka jest nie do przecenienia. Witamina C z dzikiej róży jest naturalną, a więc najlepiej przyswajalną jej formą, z której powinniśmy korzystać każdego dnia.

Witamina C i jej wpływ na zdrowie

Witamina C jest przeciwutleniaczem, który opóźnia proces starzenia się organizmu, w tym skóry. Hamuje utlenianie się „złego” cholesterolu LDL, prowadzącego do miażdżycy. Jeżeli cierpisz na niedobór żelaza, koniecznie po nią sięgaj, bo zwiększa jego wchłanianie. Co więcej, witamina C uszczelnia naczynia krwionośne. Gdy nam jej brak, możemy zaobserwować krwawienie z dziąseł, słabą kondycję zębów, długie gojenie się ran. Cierpi nasze zdrowie psychiczne i wydolność fizyczna.

Na brak witaminy C w organizmie wskazują także: słaby apetyt, depresyjny nastrój, spadek odporności na choroby i zakażenia, bezsenność, bóle w mięśniach i stawach, większa wrażliwość na ból.

Dlaczego powinieneś regularnie przyjmować naturalną witaminę C z dzikiej róży?

Udowodniono, że regularne dawkowanie witaminy C potrafi ochronić organizm przed przeziębieniem, dlatego tak ważne jest przyjmowanie jej profilaktycznie, zwłaszcza u osób wykonujących prace fizyczne oraz intensywnie trenujących. Zapotrzebowanie na witaminę C wzrasta po długotrwałym, ciężkim wysiłku, a także podczas zaburzeń jelitowych, u palaczy, kobiet w ciąży, osób żyjących w długotrwałym stresie.

Pamiętajmy, że witaminę C trudno jest przedawkować. Nie gromadzimy jej w organizmie, wydalając wraz z moczem i potem. Za dzienną granicę podaje się 1000 mg, po przekroczeniu której mogą wystąpić wymioty, biegunka, ból brzucha.

Co odróżnia naturalną witaminę C z dzikiej róży od jej zamienników?

Charakterystyczne dla naturalnie występującej witaminy C jest to, że jest ona znacznie lepiej wchłaniana niż syntetyczne zamienniki. Witamina C z dzikiej róży w postaci np. soku, oprócz kwasu L-askorbinowego, dostarcza zbioru innych substancji. Dociera do organizmu w towarzystwie witamin z grupy B, witamin A, E, K, PP, potasu, fosforu, magnezu, związków przeciwzapalnych. W aptecznych kapsułkach z witaminą C nie znajdziemy takiej różnorodności składników.

Ktoś może powiedzieć, że naturalnie występującą witaminę C znajdziemy w innych produktach, jak cytrusy i modna ostatnio acerola. Tu należy wyjaśnić kilka błędnych przekonań.

Cytrusy i acerola a witamina C z dzikiej róży

Należy raz na zawsze rozprawić się z mitem, że najwięcej witaminy C dostarczają cytrusy. Cytryna i pomarańcze zawierają jedynie jej śladowe ilości. Wizerunek cytrusów widnieje nawet na wielu opakowaniach preparatów zawierających zwiększoną dawkę witaminy C, a to przecież po prostu społeczny mit. Cytrusy zawierają 30-40 razy mniej naturalnej witaminy C niż owoce dzikiej róży. Jest to nasz flagowy produkt, z którego produkujemy przetwory: syropy, konfitury, soki. Są one naturalną witaminą C dla dzieci, którą organizm przyswoi lepiej niż syntetyczne preparaty. W 100 ml soku różanego znajduje się aż 450 mg owocowej witaminy C, co jest naprawdę uderzeniową dawką i zostało potwierdzone badaniami w laboratorium.

Korzystaj z dobrodziejstw natury! Wybierz naturalną witaminę C dla dzieci

Osoby szukające naturalnej witaminy C dla dzieci, trafić mogą też na acerolę: w postaci proszku, tabletek lub soku. Acerola jest ostatnio bardzo w modzie. Jest ona doskonałym źródłem tej witaminy (100 razy bardziej niż cytrusy!), jednak trzeba pamiętać, że wskaźnik ten dotyczy jedynie świeżych owoców. Kłopot polega na ogromnych odległościach, jakie owoc ten musi pokonać, by dotrzeć do Polski. Acerola transportowana jest z Wysp Karaibskich i Ameryki Środkowej. Dostajemy ją w sproszkowanej, konserwowanej, suszonej lub skoncentrowanej postaci. Witamina C jest bardzo czuła na przetwarzanie termiczne, utlenianie, więc powstaje pytanie – ile rzeczywiście tej cennej witaminy pozostaje w produkcie końcowym? Nie mamy wiedzy o tym, jakiej jakości owoce naprawdę trafiają do spożycia. Do powszechnej „gorączki” na punkcie aceroli należy więc podchodzić z dystansem, zwłaszcza jeśli dawkujemy ją dzieciom.

Naturalna witamina C dla dzieci – lepsze wchłanianie

Apteczne preparaty z witaminą C są o wiele gorzej przyswajane przez organizm niż naturalna witamina C dla dzieci. Serwując pociechom sok z owoców dzikiej róży, jednocześnie dostarczamy im też inne witaminy jak A, B1, B2, E, K oraz kwas foliowy, karotenoidy, flawonoidy, kwasy organiczne, garbniki czy pektyny. Naturalna witamina C jest pięć razy lepiej wchłaniana przez organizm niż jej syntetyczne odpowiedniki i dłużej utrzymuje wysokie stężenie. Polifenole zawarte w soku z dzikiej róży dodatkowo pomagają w przyswajaniu ten cennej witaminy.

Ludzki organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć witaminy C., możemy zatem dostarczać ją jedynie wraz z pożywieniem lub w postaci suplementów.

Jeżeli u swojego dziecka zaobserwujesz któreś z poniższych objawów, może to być sygnał niedoboru witaminy C:

  • osłabienie fizyczne i psychiczne,
  • osowiałość,
  • utratę apetytu,
  • spadek nastroju,
  • kłopoty z zasypianiem,
  • utrata odporności,
  • zwiększona podatność na ból,
  • bóle mięśni i stawów.

Dawkowanie naturalnej witaminy C dla dzieci pomaga im w przyswajaniu żelaza. Jej brak może objawiać się też krwawieniem z dziąseł czy w dalszym stadium wypadaniem zębów.

Naturalna witamina C dla dzieci – owoce dzikiej róży

Naturalna witamina C z dzikiej róży to jeden z najlepszych sposobów na dostarczenie jej organizmowi w naturalnej postaci. Sok różany produkujemy na bazie soku tłoczonego bezpośrednio z owoców dzikiej róży (NFC – ‘nie z koncentratu’), odmiany Rosa rugosa.

Wszystkim troskliwym rodzicom zależy na odporności ich pociech. Dbają o ich odpowiednie odżywianie, codzienną dawkę świeżego powietrza i ruchu, spokój i poczucie bezpieczeństwa. Naturalna witamina C będzie uzupełnieniem tej profilaktyki w walce o silny organizm, narażony codziennie na ataki bakterii i wirusów.

Produkty powiązane

Poznaj tajemniczy składnik naszych produktów


do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl