Opis
Syrop kurkumowo-imbirowy 500 ml
Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest popularnym składnikiem kuchni indyjskiej i bliskowschodniej. Ma wyrazisty, lekko gorzki smak i żywy, żółty kolor. Z kolei imbir to pikantny korzeń, który od tysięcy lat wykorzystywany jest ze względu na swoje właściwości lecznicze. Syrop kurkumowo-imbirowy marki Polska Róża to pyszna i zdrowa mikstura powstała z połączenia tych dwóch drogocennych roślin.
Syrop kurkumowo-imbirowy – jak pić?
Ekologiczny syrop kurkumowo-imbirowy marki Polska Róża świetnie nadaje się do herbaty, nadając jej rozgrzewającego, a jednocześnie wyrazistego smaku. Można go również stosować jako słodzik w smoothie, koktajlach lub jako dodatek do naleśników i gofrów. Łyżka syropu spożywana bezpośrednio dostarcza dzienną dawkę witamin i składników odżywczych. Wspaniale smakuje też z ciepłą wodą, będąc tym samym doskonałym sposobem na rozgrzanie się w chłodniejsze dni. Jeśli masz dość herbaty, ale szukasz czegoś, co da Ci równie przyjemne ciepło w mroźne dni, polecamy wymieszać nasz syrop kurkumowo-imbirowy z ciepłą wodą i przelać go do termosu. Ciepło i przyjemność gwarantowane!
Kurkuma i imbir
Oprócz pysznego smaku, połączenie kurkumy i imbiru oferuje wiele korzyści zdrowotnych. Kurkuma jest bogatym źródłem antyoksydantów, które mogą pomóc w ochronie organizmu przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. Wykazano również, że ma właściwości przeciwzapalne, co może pomóc w zmniejszeniu obrzęku i bólu w organizmie. Z kolei imbir znany jest ze swojej zdolności do wspomagania trawienia i łagodzenia rozstroju żołądka. Nasz syrop kurkumowo-imbirowy powstał na bazie soków bezpośrednio tłoczonych i zawiera sok z kłącza kurkumy (22%), sok z kłącza imbiru lekarskiego (19%), sok z cytryny (10%) oraz cukier.
Skład: cukier, sok z kłącza kurkumy (22%), sok z kłącza imbiru lekarskiego (19%), sok z cytryny (10%)
Objętość netto: 500 ml, butelka szklana
Ilość sztuk w opakowaniu zbiorczym (zgrzewce): 6
Polska Róża – rodzinna firma z tradycjami
Polska Róża to rodzinna firma z tradycją sięgającą aż 1979 roku. Produkujemy soki NFC (=not from concentrate, czyli tłoczone bezpośrednio z owoców) oraz naturalne syropy owocowe i konfitury różane. Produkcję założył przed laty inż. Ernest Michalski, który wiele lat chorował na szkorbut spowodowany niedoborem witaminy C. Nieskuteczna terapia syntetyczną witaminą C zainspirowała go do odkrycia jej naturalnego źródła – owocu róży. Z wdzięczności do róży za uratowanie życia, postanowił, że od teraz to on będzie pomagać innym, czym zainspirował swoich najbliższych. Polska Róża – owoc jego obietnicy – to rodzinna firma z tradycjami, której kunszt i renoma trwają już od ponad czterech dekad.
Nasza siła tkwi w prostocie. Każdy z pięciu płatków Polskiej Róży symbolizuje wartości, którymi się kierujemy: wykorzystanie lokalnych owoców, naturalny skład, wysoką jakość, dbałość o każdy produkt i miłość do natury.
Średnia wartość odżywcza w 100 ml syropu:
Wartość energetyczna (energia) | 1037 kJ/ 248 kcal |
Tłuszcz | 0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g |
Węglowodany | 62,0 g |
w tym: cukry | 61,0 g |
Białko | 0 g |
Sól | 0 g |
Syrop kurkumowo-imbirowy
Syrop kurkumowo-imbirowy firmy Polska Róża to prawdziwa mieszanka minerałowo-witaminowa! W jego skład wchodzą m.in. kłącza kurkumy oraz imbiru, czyli przyprawy o szerokim zastosowaniu w kuchni wschodniej oraz medycynie ludowej. Syrop tworzony jest na bazie soków tłoczonych.
Kurkuma występuje najczęściej w formie zmielonej, nadając potrawom charakterystyczny smak oraz intensywny, żółty kolor. Prozdrowotne właściwości kurkumy wynikają z zawartych w niej związków – m.in. kurkuminoidów, mających silne działanie przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne. Niecodzienny aromat, jak również dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka sprawiły, iż kurkuma znana jest nawet w najdalszych zakątkach globu.
Imbir to również roślina słynąca ze swojego prozdrowotnego działania - przypisuje się jej szczególnie właściwości łagodzące objawy przeziębienia lub grypy. W niektórych regionach świata napary z korzenia imbiru są uznawane za naturalny stymulator odporności organizmu. Zawartość gingerolu oraz zinferolu nadaje mu specyficzny, ostry, smak oraz prozdrowotne właściwości.
Syrop z imbiru i kurkumy przejmuje wszelkie wartościowe prozdrowotne substancje aktywne, a w efekcie staje się doskonałym wspomagaczem funkcjonowania całego organizmu, Syrop z imbiru i kurkumy to specyfik, który warto mieć w domu szczególnie jesienią i zimą, kiedy układ odpornościowy narażony jest na infekcje. Świetnie sprawdza się jednak również na co dzień, jako uzupełnienie codziennej diety.
Do czego używać syropu kurkumowo-imbirowego?
Nasz syrop to wspaniała podstawa do sporządzenia rozgrzewającego napoju. Wystarczy do gorącej lub zimnej wody dodać odrobinę naszego produktu. To również doskonały dodatek do herbaty, nadający jej nietuzinkowego smaku.