Opis
Ze względu na koniec surowca, produkt będzie ponownie dostępny w sprzedaży od czerwca 2024. Zapraszamy do zakupu ostatnich słoikw 320g: https://polskarozasklep.pl/pl/p/Platki-rozy-w-cukrze-320g/45
-----
Płatki róży w cukrze
Wyobraź sobie cudowne lato, gorące słońce i aromat kwiatów w rozgrzanym powietrzu. Dookoła kwitną bujne krzewy dzikich róż. Świeże, różane płatki porusza wiatr, są piękne. Zamknęliśmy je w słoiczkach, teraz pyszny kawałek lata jest zawsze na wyciągnięcie ręki!
Płatki róży w cukrze maja długą tradycję. W Galicji świeże surowe płatki utarte z cukrem były szeroko stosowane jako nadzienie do ciastek, pączków, rogalików oraz aromatyzowanych ciast, takich jak śliwkowce czy jabłeczniki. Także dziś polecamy nasz wyrób tym wszystkim, którzy realizują swoją pasję kulinarną, piekąc ciasta. Płatki róży w cukrze dodadzą ciastu wyrazistości, podnosząc jego walory aromatyczne, będąc gwarancją niepowtarzalności, a ich smak na długo pozostanie w pamięci.
Przepis na pączki z płatkami róży w cukrze
Składniki na 24 pączki:
- 4 duże jajka
- 2 żółtka
- 800 g mąki pszennej + garść do podsypywania
- pół łyżeczki soli
- 100 g drobnego cukru
- 1,5 szklanki mleka
- 100 g roztopionego masła
- 2 łyżki spirytusu
- olej rzepakowy do smażenia
- płatki róży w cukrze (24 łyżeczki ok. 130 g)
Składniki na rozczyn drożdżowy:
- 25 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- 1/4 szklanki letniego mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie:
Robimy rozczyn do pączków. Rozkruszamy w małym garnuszku drożdże, zasypujemy cukrem. Następnie zalewamy ¼ szklanki letniego mleka. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się drożdży. Dodajemy mąkę, mieszamy, by nie było grudek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 - 30 minut.
Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z rozczynem drożdżowym. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy, na koniec dodajemy roztopione masło. Należy wyrabiać ciasto do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne, można posłużyć się mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto formujemy w kulę, umieszczamy w misce oprószonej mąką i zostawiamy do czasu podwojenia objętości (około 1,5 h).Po tym czasie kulę wyjmujemy na blat oprószony mąką i ponownie wyrabiamy. Wałkujemy do grubości 1 cm i wykrawamy krążki szklanką. Nakładamy na nie po łyżeczce płatków w cukrze. Na to nakładamy drugi krążek. Dokładnie sklejamy dwa krążki. Pozostawiamy w cieple, do podwojenia objętości (około 20 - 25 minut). Następnie pączki smażymy w głębokim tłuszczu o temperaturze 175 st. C, z obu stron.
Jeszcze ciepłe pączki można polukrować lub posypać cukrem-pudrem.
Smacznego!
Uwaga: dostępne również opakowania dla cukierników – wiaderko 3,5 kg
Skład: cukier, płatki róży fałdzistolistnej (30 %), kwas cytrynowy (jako regulator kwasowości)
Najlepiej spożyć w ciągu miesiąca od otwarcia, przechowywać w lodówce
Waga netto: 220 g
Ilość w opakowaniu zbiorczym (zgrzewce): 6 szt
Średnia wartość odżywcza w 100 g przecieru:
Wartość energetyczna (energia) | 1292 kJ/ 304 kcal |
Tłuszcz | 0,0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,0 g |
Węglowodany | 76,0 g |
w tym: cukry | 73,2 g |
Białko | 0 g |
Sól | 0,0035 g |
Płatki róży w cukrze – tradycyjna, polska receptura
Płatki róży w cukrze to jeden z najbardziej charakterystycznych dla polskiej tradycji kulinarnej przetworów. Przygotowywało się je już w Galicji – jako dodatek do ciastek, pączków i aromatycznych ciast. Tak też stosuje się je do dziś, m.in. z uwagi na wyjątkowy smak tego kwiatu i jego właściwości – znane od wieków w tradycji ludowej.
Jeśli masz ochotę skosztować tego wyjątkowego przysmaku, sięgnij po naturalne płatki róży w cukrze z naszej oferty. Możesz je wykorzystać jako:
- alternatywę dla konfitury z róży – np. jako dodatek do ciepłego napoju lub deseru,
- aromatyczny dodatek do ciast, ciastek i innych wypieków,
- składnik rozmaitych deserów i słodkości.
Nasze płatki róży w cukrze:
- powstają ze starannie wyselekcjonowanych płatków róży fałdzistolistnej (30%) zmieszanej z cukrem oraz kwasem cytrynowym (regulator kwasowości) – bliski natury skład to gwarancja doskonałego aromatu przysmaku,
- należy po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu miesiąca od dnia otwarcia,
- są dostępne zarówno w słoikach 220 g, idealnych do użytku domowego, jak i wiaderkach 3 kg – doskonałych dla firm z branży cukierniczej.
Niepowtarzalny smak połączony z tradycyjnym, starannie skomponowanym składem sprawiają, że oferowane przez nas płatki róży w cukrze zachwycą nawet najbardziej wymagających. Zamów i skosztuj już teraz! Twoja rodzina pokocha desery wzbogacone o ten charakterystyczny, niepodrabialny aromat.