Syrop różany odżywczy niskosłodzony 250 ml
Opis
Skład: sok z owoców róży (57 %), cukier, syrop skrobiowy
Objętość netto: 250 ml, butelka szklana brązowa
Ilość sztuk w opakowaniu zbiorczym (zgrzewce): 8
Średnia wartość odżywcza w 100 ml syropu:
Wartość energetyczna (energia) | 886 kJ/ 208 kcal |
Tłuszcz | 0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g |
Węglowodany | 52,0 g |
w tym: cukry | 49,4 g |
Białko | 0,1 g |
Sól | 0,0042 g |
Syrop wzmacniający dla dzieci – czyli jaki?
Dzieciństwo to wyjątkowy okres życia. W tym czasie młody organizm nieustannie się rozwija, potrzebując do prawidłowej pracy odpowiedniej dawki witamin, minerałów oraz innych składników odżywczych. Dlatego warto zadbać o to, by dostarczyć dziecku wszystko, co niezbędne. Zobacz, jak wzmocnić organizm młodego człowieka.
Podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu dziecka (jak i dorosłego) jest zdrowo zbilansowana dieta. Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia, jej podstawą powinny być warzywa oraz rośliny. To właśnie one są najważniejszym źródłem cennych witamin oraz składników mineralnych. Powinny one stanowić ok. 50% codziennej diety (szczególny nacisk warto położyć na duży udział warzyw w planie żywieniowym).
Zachowanie zdrowych proporcji między poszczególnymi składnikami pokarmowymi korzystnie wpływa na prawidłową pracę organizmu, przyczyniając się do jego wzmocnienia. Warto przy tym pamiętać, że zarówno warzywa, jak i owoce, możesz dziecku podać nie tylko w postaci surowej czy ugotowanej. Dobrym pomysłem może być również syrop wzmacniający dla dzieci przygotowany np. z owoców.
Jak przygotować syrop wzmacniający dla dzieci?
Syrop wzmacniający dla dzieci powinien być przygotowany w oparciu o naturalne składniki. Najlepiej więc, by powstał po prostu z tłoczonych owoców. Tak tworzony jest choćby Sok z owoców dzikiej róży, który oferuje Polska Róża.
Owoce dzikiej róży są uznawane za źródło cennej witaminy C. Są doskonale znane w tradycji ludowe, a nasze babci dodawały sok z dzikiej róży właśnie, tworząc właśnie syrop wzmacniający dla dzieci lub, po prostu, słodkie desery. Połączenie przyjemnego, charakterystycznego smaku z korzystnymi właściwościami sprawiały, że młodzi ludzie chętnie sięgali po tego typu przetwory.
Można je włączyć do codziennej diety, zwłaszcza w jesienno-zimowym okresie, również teraz. Taki syrop czy sok możesz:
- dodać do przestudzonej herbaty,
- rozcieńczyć z wodą,
- dodać do rozmaitych deserów – wzbogacając je o ten naturalny składnik.