Żurawina sok 100% 500 ml
Cena: 27,00 zł 27.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Sok z żurawiny błotnej charakteryzuje się oryginalnym, intensywnym zapachem. Sok zawiera witaminy B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), C, bioflawonoidy. Jego spożywanie pomaga uzupełnić niedobory witamin B1, B2 ograniczając skutki ich niedoboru takie jak: męczenie się oczu, pogorszenie ostrości widzenia, pękanie błon śluzowych, bezsenność, kłopoty z koncentracją, uczucie osłabienia oraz zmęczenia. Bioflawonoidy wykazują silne działanie antyutleniające – chronią komórki przed stresem oksydacyjnym neutralizując szczególnie szkodliwe dla organizmu wolne rodniki tlenowe. Kwas hipuronowy zawarty w soku żurawinowym, który ma działanie antybakteryjne i antygrzybiczne, chroni organizm przed infekcjami – szczególnie dróg moczowych i pokarmowych.

Żurawina błotna wykorzystywana do produkcji soku jest zbierana w środowisku naturalnym (lesie) – nie pochodzi z uprawy.

 Proponowany sposób podania: 2x dziennie po 50 ml soku (rano i wieczorem). 

 Skład: 100% sok z owoców żurawiny błotnej.

 Produkt do bezpośredniego spożycia lub rozcieńczenia.

 Objętość netto: 500 ml, butelka szklana z brązowego szkła (zabezpiecza sok przed utratą właściwości odżywczych i      witamin)
 Ilość sztuk w opakowaniu zbiorczym (zgrzewce): 6

 Średnia wartość odżywcza w 100 ml soku:  

Wartość energetyczna (energia)  111 kJ/ 26 kcal 
Tłuszcz 0 g
 w tym kwasy tłuszczowe nasycone  0 g
Węglowodany 6,6 g
w tym: cukry 5,8 g
Białko 0 g
Sól  0,0063 g

Sok z żurawiny

Żurawina błotna, z której wyprodukowany został nasz sok, zbierana jest w lesie, czyli w swoim naturalnym środowisku. Dzięki temu charakteryzuje się oryginalnym, intensywnym zapachem i smakiem.

Naturalny sok z żurawiny nie zawiera konserwantów ani cukru. Roślina ta odznacza się samokonserwującymi się właściwościami, dlatego brak dodatków znosi lepiej niż inne owoce.

Żurawina sok - właściwości

Zdrowy pęcherz i nerki

Po pierwsze: zdrowy pęcherz. Każda kobieta, która doświadczyła dokuczliwego i powracającego zapalenia pęcherza, chciałaby zapomnieć o tej bolesnej dolegliwości raz na zawsze. Mężczyźni zapadają na takie infekcje 8 razy rzadziej. Regularne spożywanie żurawiny jest naturalną drogą profilaktyki. Zakażenia dróg moczowych następują w wyniku zasiedlenia nabłonka wyściełającego narządy przez szczepy bakterii. Ochronne działanie soku z żurawiny polega na jego antybakteryjnych właściwościach. Zawarte w owocach żurawiny substancje czynne powodują zakwaszenie moczu, natomiast proantocyjanidyny zmniejszają wzrost i przyleganie bakterii do komórek dróg moczowych, stwarzając tym samym niekorzystne środowisko dla ich rozwoju i zmniejszając ryzyko zapalenia dróg moczowych. Badania naukowe wskazują, iż spożywanie soku żurawinowego zmniejsza częstotliwość nawrotów choroby oraz konieczność stosowania antybiotyków w leczeniu infekcji dróg moczowych. Korelację między spożywaniem żurawiny a zdrowym pęcherzem opisywano już w XIX wieku! Żurawina przeciwdziała także tworzeniu się kamieni nerkowych.

Zdrowe serce

Owoce żurawiny stanowią nieocenione źródło antyoksydantów i flawonoidów istotnych w profilaktyce chorób serca oraz układu krążenia, regulujących stężenie cholesterolu we krwi. Sok z żurawiny wzmaga siłę skurczu mięśnia sercowego. Żurawina działa na serce w podobny sposób jak czerwone wino, tyle że jej nie można przedawkować! Związki zawarte w owocach żurawiny zapobiegają zakrzepom i rozszerzają naczynia krwionośne. Żurawina nie zapobiegnie zawałowi, ale może zmniejszyć jego rozległość.

Dobry i zły cholesterol: współcześnie potrafimy już rozróżniać dwie jego odmiany. Dobry to HDL, zły to LDL. Gdy tego pierwszego jest za mało, rośnie ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Picie soku z żurawiny skutecznie podwyższa poziom HDL.

Zdrowy żołądek

Sok żurawinowy chroni przed wrzodami żołądka. Żurawina powstrzymuje bakterie np. Helicobacter pylori przed osadzaniem się na ściankach układu trawiennego. Pijąc sok z żurawiny, możemy uniknąć chorób żołądka i dwunastnicy. Udowodniono także, że żurawina zapobiega powstawaniu płytki nazębnej.

Zdrowe oczy

Zawartość witamin B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), C, bioflawonoidów i kwasu hipuronowego wpływa na poprawę ostrości widzenia. Pracujesz na co dzień przed komputerem? Spożywaj żurawinę jak najczęściej. Pomoże także przy kłopotach z bezsennością, zwiększy koncentrację i zniweluje ogólne poczucie zmęczenia.

Wolność od wolnych rodników

Naturalny sok z żurawiny pomoże wymieść wolne rodniki, które przyczyniają się do degeneracji komórek i w efekcie nowotworów. Czerwone owoce żurawiny działają antyutleniająco, oczyszczają z toksyn i neutralizują wolne rodniki.

Poznaj tajemniczy składnik naszych produktów


do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl